CPV.png

Nibud ongerust over opnemen geldbedrag ineens bij aanvang pensioenBudgetvoorlichter Nibud maakt zich grote zorgen over een nieuwe mogelijkheid om bij pensionering in een keer een groot geldbedrag uit de pensioenpot op te nemen.

Het Nibud heeft berekend dat deze regeling financieel gezien nadelig kan uitpakken als het bedrag voor het bereiken van de AOW-leeftijd wordt uitgekeerd. Toeslagen kunnen komen te vervallen en over het opgenomen bedrag is belasting verschuldigd. Daarnaast snapt het Nibud niet waarom de regeling negen maanden voordat deze moet ingaan nog niet volledig wettelijk is geregeld.

De nieuwe regeling zou op 1 januari 2023 moeten ingaan. Vanaf dan mogen pensioendeelnemers eenmalig maximaal 10% van hun opgebouwde pensioen of lijfrente opnemen. De wet waarin de regeling is vastgelegd, is echter nog niet definitief. Daardoor zijn er meer dan 100.000 mensen die bijna met pensioen gaan en niet weten waar ze aan toe zijn.

'Het moet snel duidelijk worden hoe de regeling er precies uit komt te zien. En of die ook daadwerkelijk volgend jaar ingaat', zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. 'Wij zouden graag zien dat mensen nu al weten waar ze financieel gezien aan toe zijn, zodat ze tijd hebben om na te denken over de verschillende mogelijkheden.’

AOW-leeftijd

Daarnaast blijkt dat mensen die het bedrag voor de AOW-leeftijd laten uitkeren daar financieel nadeel van ondervinden. 'Mensen die bijvoorbeeld noodgedwongen eerder moeten stoppen met werken en zo’n groot geldbedrag ineens uit hun pensioen willen opnemen omdat ze anders niet kunnen rondkomen, krijgen minder waar voor hun geld. Het kan al snel 20% schelen, dat is enorm', zegt Vliegenthart.

De oorzaak is dat veel mensen niet weten dat ze, als ze die 10% opnemen, misschien geen recht meer hebben op toeslagen. Daarnaast moeten ze meer belasting betalen over het opgenomen bedrag. Om dit te voorkomen, en te bereiken dat mensen die gebruik willen maken van de regeling weten waar ze aan toe zijn, pleit het Nibud ervoor om de regeling fiscaal neutraal te maken.
0 weergaven0 opmerkingen